Om hip Hopens HISTORIA

Begreppet ‘hip-hop’ referera till den Amerikanska urbana svarta kulturen som karakteriseras av DJing, graffiti art, breackdancing, MCing och ‘rap’. Hip-hop musik tillskillnad från annan typ av musik fokuserar mer på rhythm istället för melodi och harmoni. Den kännetecknas också av användningen av rap , användningen av ”samples” samt användningen av programmerade beats och DJing.

Hip-hop har sitt ursprung i 70-talets Bronx som är en stadsdel inom New York. Det vokala ursprunget kommer från den Jamaican ‘toasting’ tradition. Toasting är en mix mellan att tala och rytmisk sång som från början praktiserades av Jamaicanska MCs.

Mörkhyade DJs som Grandmaster Glash och den Jamaican födde ‘father of hip-hop’ Kool Herc förlängde den instrumental sektionerna ( så kallade ‘breaks’) från inspelningar, genom att blanda mellan två identiska kopior av samma inspelning. Några av DJs eller MCs rappade sen ovanpå på ”breaks”. Personer började sen gå upp och dansa under breaks , där dom utförde en mycket krävande form av gymnastik dans. Denna dansstil kännetecknades av att använda huvudet i kombination med ” back-spinning” och dessa dansare blev senare kända som ”breakdancers”.